Een “slimme” CV thermostaat m.b.v. Raspberry en arduino

Een logische stap is natuurlijk de centrale verwarming laten sturen door de Raspberry Pi.

Wij hebben stadsverwarming in onze woning, deze heb ik al voorzien van een elektronische klep zodat er een normale thermostaat achter kon en niet dan onbenullig aan of uit systeem.
Het dubbeladerig snoertje wat tussen de thermostaat en klep zat heb ik vervangen door een achtpolige UTP kabel, twee draadjes voor de thermostaat en drie draadjes voor de ds18b20 sensor.

IMG-2014-09-07-15.25.59

In de meterkast een relais, de behuizing is geprint d.m.v. een 3D printer, voor het activeren van de klep.
Hiermee is het systeem parallel aan de bestaande thermostaat gekoppeld, als het rapsberry systeem stabiel genoeg is zal de thermostaat van de muur verdwijnen en vervangen worden door een tablet.

cv3

Om een beetje aan het milieu te denken, en nog meer mijn portemonnee, heb ik een aantal checks ingebouwd.
Op de deuren en ramen zitten sensoren, zodra een sensor langer open staat dan een bepaalde tijd dan zal de Raspberry de kachel uit zetten.

amst-606-1_1

Daarnaast vind ik het overbodig om het huis te verwarmen als er niemand is, hiervoor gebruik ik de ping functie in Pimatic, zodra alle telefoons uit huis zijn dan gaat de kachel naar een lagere temperatuur.

 

Het hele systeem draait naar behoren, om toch een beetje feedback te krijgen wanneer hij nu aangaat heb ik een RF ontvangertje gemaakt.
Zo’n lelijk arduino bordje wil je natuurlijk niet op de TV kastje hebben staan, daarom een “ei” geprint en hierin de hardware verwerkt.

 

IMG-2015-01-03-20.05.13 IMG-2015-01-03-20.03.36-1 IMG-2015-01-03-20.05.04

 

*EDIT* check out these new additions!

https://maredana.nl/tablet-wall-mount-domotica/

https://maredana.nl/winter-coming-domotica-time/

Max! thermostat with raspberry and arduino

Translate »
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux